Puriny jsou chemické látky, které se přirozeně vyskytují v některých
potravinách. Při trávení purinů tělo produkuje odpadní produkt nazvaný
kyselina močová, která se u některých lidí může začít hromadit.
Nahromadění kyseliny močové vede k chronické bolesti. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Tento stav je typem artritidy - známé jako dna. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby – tady se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem tzv. dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách – typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Sledování stravy pomůže zmírnit příznaky a mělo by být součástí léčby dny.
Návod, jak si vybrat nízkou-purinové potraviny
Pokud vaše tělo neodvádí přirozeně kyselinu močovou, vyhněte se potravinám bohatým na puriny. Nejlepší dieta je založena na potravinách, které mají nízký obsah tuku a cukru a vysoký obsah vlákniny. Pomoc odvádět amoniak (kyselinu močovou) z organismu lze i pomocí českých sirupů Euniké for Man nebo Euniké for Woman, které se užívají 2x denně po jídle, nejlépe tedy po obědě a večeři. Obohatit tělo o vlákninu a další látky lze českou řasou Chlorella SP, která je našemu evropskému organismu nejbližší.
Nahromadění kyseliny močové vede k chronické bolesti. Při dně je porušena přeměna bílkovin – nukleoproteinů, které obsahují purinové látky. Tento stav je typem artritidy - známé jako dna. Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi může způsobit krystalizaci této látky. Vytvořené drobné krystalky se zabodávají do okolní tkáně. Často jsou postiženy klouby – tady se vytváří zánět a dochází k nesnesitelné bolesti. Nejčastějším výskytem tzv. dnavých tofů jsou drobné klouby na dolních a horních končetinách – typicky na palci u nohy. Postiženy mohou být ale i jiné klouby, nebo třeba i ušní lalůček. Sledování stravy pomůže zmírnit příznaky a mělo by být součástí léčby dny.
Návod, jak si vybrat nízkou-purinové potraviny
- Pivo - rozhodně se vyvarujte pití zlatavého moku z důvodu pivovarských kvasnic. I když samo o sobě má nízké množství purinů, přesto patří mezi problémovou potravinu, která může způsobit značné potíže. Alternativou je pít víno - ale s mírou.
- Maso - vyhněte se hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kuřecímu a vnitřnostem jako jsou ledviny
- Ryby - některé mořské plody mají vyšší obsah purinů než ostatní. Nejhorší jsou ančovičky, tresky, sleď obecný, makrela, mušle, kaviár (jikry), sardinky, lastury a pstruh. Losos je výjimkou, takže ten nemocní dnou mohou jíst a většina lidí zjistí, že mohou jíst také omezené množství určitých korýšů - krab, humr, ústřice, krevety.
- Zelenina - doporučuje se omezit chřest, špenát, květák, hrášek, žampiony a sušené fazole
- Ovoce, fruktóza - omezení u nemocných s dnou patří pro jablka, broskve, hrušky, švestky, hrozny a datle. Pokud jich však sníte méně než 2 šálky denně, je to v pořádku.
- Nápoje - velmi důležité je vyhnout se sodě či šťávám slazených vysokým obsahem fruktózy. Pijte vodu nebo skutečné ovocné šťávy.
- Mléčné produkty - pokud jde o nízkotučná mléka, sýry a jogurty, zde problém není. Plnotučným se vyvarujte.
Pokud vaše tělo neodvádí přirozeně kyselinu močovou, vyhněte se potravinám bohatým na puriny. Nejlepší dieta je založena na potravinách, které mají nízký obsah tuku a cukru a vysoký obsah vlákniny. Pomoc odvádět amoniak (kyselinu močovou) z organismu lze i pomocí českých sirupů Euniké for Man nebo Euniké for Woman, které se užívají 2x denně po jídle, nejlépe tedy po obědě a večeři. Obohatit tělo o vlákninu a další látky lze českou řasou Chlorella SP, která je našemu evropskému organismu nejbližší.