Jaké potraviny způsobují vrásky

Za našimi vráskami stojí i častá návštěva solária, opalování na slunci, toxické látky a kouření. Stárnutí pleti a tvorba vrásek je do značné míry podmíněná geneticky. Stárnutí pokožky ale můžeme ovlivnit i stylem života a stravováním. Chcete-li oddálit nástup vrásek, vyvarujte se těchto pokrmů.

Smažené pokrmy - jsou připravované v oleji při vysokých teplotách, uvolňují se volné radikály, způsobují buněčné poškození kůže a oslabují pružnost pokožky. Navíc tyto pokrmy obsahují příliš soli, což vede k dehydrataci pokožky a k tvorbě vrásek. 

Uzeniny - obsahují mnoho sodíku, nasycených tuků a siřičitanů, které způsobují dehydrataci kůže a snižují tvorbu kolagenu.

Bílé pečivo - rafinované sacharidy způsobují chronická onemocnění a urychlují proces stárnutí. Bílé pečivo má vysoký glykemický index, podněcuje záněty v těle a tím pleť stárne. V těle se tyto rafinovaní cukry přemění na glukózu, která poškozuje kolagen a vznikají vrásky. 

Cukr - rafinovaný, bílý cukr, ale i ten tmavý, glukózový a fruktózový podněcují vznik akné, přispívají k tvorbě toxických látek a poškozují kolagen. Zvýšena hladina cukru v těle kombinovaná s nadměrným sluněním proces stárnutí ještě urychluje. 

Rostlinné tuky a margaríny - často se vyrábí z částečně hydrogenovaných olejů obsahujících transmastné kyseliny, které mají neblahý vliv na srdce i pokožku. 

Kofein - káva obsahuje spoustu antioxidantů, ale pokud si dáte více než 3 šálky denně, možná budete špatně spát. Projeví se i zvýšené známky stárnutí, tmavé kruhy pod očima a vrásky. 

Alkohol - odčerpává z těla živiny, snižuje hlavně hladinu vitaminu A a dehydratuje pokožku. Pak nám rychle vznikají vrásky. Vitamin A je důležitý pro růst nových buněk a tvorby kolagenu pro pružnou pleť bez vrásek. S přibývajícími léty naše tělo nedovede metabolizovat alkohol tak efektivně, jako v mládí. Navíc alkohol doslova vysaje vlhkost z kůže, vznikají vrásky, které se časem prohlubují.