Počítat kalorie je nesmysl

Snaha o hubnutí
Počítání kalorií pro hubnutí je naprostý nesmysl. Neexistuje jediná dlouhodobá studie potvrzující, že počítání kalorií je efektivní cesta k redukci hmotnosti. Ano, striktní omezení kalorií na pár týdnů povede ke ztrátě hmotnosti, ale vývojové regulace těla povedou k hladu, únavě a snížení výdeje kalorií. Více než 95 % takto hubnoucích znovu přibere, mnozí ještě více než před dietou. Je nemožné správně počítat kalorie, a to dokonce i pro profesionály. Nejsou přesně udávané, rozdíly v restauraci jsou třeba až 40 %. Nemůžete počítat, kolik jíte ani kolik vydáváte. A hlavně: celá tato teorie s počítáním stojí na představě, že je jedno, co jíte, ale rozhodující jsou kalorie. 

Nízkokalorické limonády podle této teorie mají být fajn. Dnes víme, že to není pravda. Máme několik studií, které to jednoznačně prokazují. Zásadní je, co jíte. Je velký rozdíl mezi skutečným a ultrazpracovaným jídlem, kterým se přejídáme. Proč to děláme? Existuje více teorií, jako třeba ta o rozdílech v glykemickém indexu a zasycenosti. Naše těla nejsou laboratorní kalorimetry, jsme biologické organismy. V těle mohou mít kalorie rozdílný metabolický vliv. 

Kdo propaguje kalorie: potravinářský průmysl, který chce, abyste se soustředili na živiny vytržené z kontextu, místo abyste řešili kvalitu toho, co jíte, a jedli skutečné jídlo. V ultrazpracovaných produktech jsou škodlivá aditiva a umělá sladidla, která poškozují mikrobiom a z nichž některá vedou ke glucose spike. Pro potravinářský průmysl je nezbytné udržovat kalorický model obezity. Jde po každém, kdo píše o rizicích umělých sladidel.