Nízkokalorické limonády podle této teorie mají být fajn. Dnes víme, že to není pravda. Máme několik studií, které to jednoznačně prokazují. Zásadní je, co jíte. Je velký rozdíl mezi skutečným a ultrazpracovaným jídlem, kterým se přejídáme. Proč to děláme? Existuje více teorií, jako třeba ta o rozdílech v glykemickém indexu a zasycenosti. Naše těla nejsou laboratorní kalorimetry, jsme biologické organismy. V těle mohou mít kalorie rozdílný metabolický vliv.
Kdo propaguje kalorie: potravinářský průmysl, který chce, abyste se soustředili na živiny vytržené z kontextu, místo abyste řešili kvalitu toho, co jíte, a jedli skutečné jídlo. V ultrazpracovaných produktech jsou škodlivá aditiva a umělá sladidla, která poškozují mikrobiom a z nichž některá vedou ke glucose spike. Pro potravinářský průmysl je nezbytné udržovat kalorický model obezity. Jde po každém, kdo píše o rizicích umělých sladidel.