Proč je důležité jíst fermentované potraviny? Jedná se o přírodní konzervaci zeleniny, kterou můžeme v sezóně maximálně využít do dalších měsíců.
Fermentované potraviny fungují jako přírodní probiotika a obsahují vysoké množství enzymů, které podporují trávení. Jsou bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin K2, a především na vitamin C a A. Zvyšují imunitu a pomáhají vstřebat minerály a ostatní živiny z potravy.
Mají antibiotické a antikarcinogenní vlastnosti. Usnadňují trávení jiných potravin a pomáhají regulovat vstřebávání tuků a chutě k jídlu. Snižují chutě na cukr a pomáhají odstraňovat toxiny z těla. Pomáhají obnovit zdravý mikrobiom ve střevech, střevní peristaltiku a regulovat kyselost žaludečních šťáv.
Akorát si na jejich chuť musíme trochu zvyknout, ne každému jsou po chuti. Jak správně fermentovat, aby vám výsledek lahodil chuti, se můžete dočíst ve článku o fermentaci.